På- och inbyggare dominerade golvet

(Bild: Christer Andersson) Den fyrhjulsdrivna transportbilen Berlingo är en av nyheterna på (Bild: Christer Andersson) Den fyrhjulsdrivna transportbilen Berlingo är en av nyheterna på "Bilar som jobbar"

VW och Citroën bjöd på bilnyheter och bland skåpinbyggarna har utbudet av praktiska lösningar som lastslädar, dubbelgolv och utdragslådor blivit större. Bercos nya lättare volymskåp fick också ordentlig exponering på mässan Bilar som jobbar, 22-25 januari i Stockholm.

Upplägget för "Bilar som jobbar" på Stockholmsmässan den 22-25 januari, de lätta lastbilarnas och påbyggarnas egen mässa, var i stort identiskt med förra upplagan i oktober 2013. Värd ett besök, men långt ifrån en traditionell påkostad bilsalong och fortfarande inte med en komplett uppställning från förväntade utställare.

Fem transportbilsbilmärken saknades helt, förra gången var det sju som saknades. Dessutom var det glest bland modellutbudet i flera montrar. Däremot är uppställningen, om inte mangrann, så dock klart mer täckande från påbyggare och skåpinredare. Säkerligen en följd av att den efter förra mässan bildade LCV-föreningen (LCV: Light Commercial Vehicle) börjar finna sin form.

Årets upplaga fick en knuff framåt tack vare arrangemanget "Stockholm Motor Weekend" där "Bilar som jobbar" och personbilsmässan "Stockholm Lifestyle Motor Show" fungerade som komplement till den etablerade "MC-mässan". Synergieffekterna för en motorintresserad publik är uppenbara.

Egentligen visades bara två bilnyheter, en fyrhjulsdriven version av Citroëns bästsäljare Berlingo och Sverigepremiären för lastbilsversionen av VW:s minsting, Load-up. Berlingon kommer att säljas i en hårt prispressad men välutrustad version för 218 625 kr, inklusive moms. Load-up erbjuds med alternativt bensin-, gas- eller elmotor i en svensk specialversion där skåpinredningen är framtagen av Prefence.

Merparten av påbyggarna samt tillverkarna och importörerna av skåpinredningar presenterarde nyheter. En klar trend är det större utbudet av lastslädar på pickupflak samt dubbelgolv och utdragslådor i skåp. Påbyggaren Bercos nya volymskåp med trimmad egenvikt exponerades ordentligt på mässan. Det nya skåpet kan ge en ökad lastkapacitet med 30 procent upp till närmare 1100 kg i vissa konfigurationer.

I scenprogrammet betonades bland annat vikten av att säkra lasten. Förlagskollegorna Transportnytt och Byggaren står också som värdar för programpunkten: "Skattar du för nöjet att köra skåpbilen privat?" Skatteverkets expert Yngve Gripple frågades ut av Byggarens chefredaktör Peter Norrbohm.

Christer Andersson

 

Publicerad 2015-01-23 10:26

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Köpa ny transportbil?

tbg 2020

Transportbilsguiden 2020

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.