Svenskt i europeiskt elbilskonsortium

(Foto: Liberty Electric Cars) Deliver, en elbilsprototyp med motorer i hjulen och lättåtkomligt skåputrymme, framtagen av ett europeiskt konsortium. (Foto: Liberty Electric Cars) Deliver, en elbilsprototyp med motorer i hjulen och lättåtkomligt skåputrymme, framtagen av ett europeiskt konsortium.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är en av 10 samarbetspartners i ett samfinansierat EU-konsortium som arbetar för att ta fram nästa generations elektriska transportbil. Den första körbara prototypen av elbilen Deliver visades på Fisita World Automotive Congress i Maastricht i början av juni. Projektet startades i november 2011 med målsättning att minska miljöpåverkan i tätorter med 40 procent.


Bilen har en bruttovikt på 2 200 kg, en lastkapacitet på 700 kg och eldrift med motorer i hjulen, två växlar och något som kallas prismatiska Li-NMC-celler i batteripaketet. Åtkomligheten till skåpet ökas genom att B-stolpen på höger sida saknas, se bild. Räckvidden skall vara minst 10 mil och toppfarten 100 km/tim.

Prototypen har byggs av Liberty Electric Cars, tester körs på Adenhoven Testing Center vid Achens Tekniska högskola, som även samordnar projektet. Bland de tio intressenterna finns förutom svenska SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut även storheter som Fiat,  VW och Michelin.

Publicerad 2014-09-17 15:43

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Köpa ny transportbil?

tbg 2020

Transportbilsguiden 2020

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.