Stopp i leveranserna av Caddy med Euro 5

(Bild: Christer Andersson) Cross Caddy med Euro 5-motor är en av de många Caddyversioner där försäljningen nu läggs i frysen i väntan på modifiering. (Bild: Christer Andersson) Cross Caddy med Euro 5-motor är en av de många Caddyversioner där försäljningen nu läggs i frysen i väntan på modifiering.

 Volkswagens dieselskandal innebär att 32 560 lätta lastbilar återkallas i Sverige. Dessutom kommer VW i Sverige inte att leverera Caddy med Euro 5-motor förrän mjukvaran är uppdaterad. Bilar med Euro 6-motorerna berörs inte. Motorerna finns idag på nya personbilar och kommer på lätta lastbilar i slutet nästa år.

11 miljoner bilar berörs varav 224 746 i Sverige. Av dessa är 32 560 lätta lastbilar. Dessutom inför VW i Sverige leveransstopp av Sveriges i särklass mest sålda transportbil, VW Caddy med den berörda Euro 5-motorn. Kunder kommer att kunna beställa, men man kommer inte att leverera bilarna förrän mjukvaran är uppdaterad. Personbilsversionerna av Caddy berörs inte eftersom personbilsregistrerade bilar sedan den 1 september är tvungna att använda den modernare Euro 6-motorn.

Andra media har toppat sin rapportering med vad som hänt, varför vi inte upprepar historien. 

Totalt berör testfusket 11 miljoner bilar av märkena VW, Audi, Skoda och Seat. Bilar som är försedda med VW:s 1,6 och 2,0-litersdieselar i Euro 5-utförande. Motorerna har tillverkats sedan 2009 fram till nu när de konstruerats om och uppgraderats till Euro 6-normen.
De nya Euro 6-motorerna, som är ett lagkrav i personbilar från den 1 september i år och från samma datum nästa år för lätta lastbilar, är inte inblandade. De äldre Euro 5-motorerna kommer sannolikt att fungera lika bra som tidigare efter återkallelse och ny programvara.

Christer Andersson

 

 

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2015-10-28 18:47 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38