Utredning om biodrivmedel tillsätts

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ska ta fram förslag till en nationell strategi för en ”bioekonomi” och hur den inhemska produktionen av flytande biodrivmedel kan öka.

Enligt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) behöver Sverige öka takten i klimatomställningen, dels för att minska landets sårbarhet men också för att minska beroendet av fossila insatsvaror. 

För att lyckas med det måste Sverige, enligt landsbygdsministern, bli bättre på att använda landets inhemska naturtillgångar. 

– Nästan 90 procent av det biodrivmedel som användes i Sverige 2020 har sitt ursprung utanför Sverige. I den återuppbyggnad av det civila försvaret som nu inletts är en tryggad försörjning av biodrivmedel central, säger Anna-Caren Sätherberg i ett pressmeddelande.

Regeringen tillsätter därför en utredning som ska ta fram ett förslag till en nationell strategi för en så kallad bioekonomi, men också titta närmare på hur Sverige kan öka den inhemska produktionen av flytande biodrivmedel.

– Detta är viktigt på riktigt. Med en ökad inhemsk produktion av biodrivmedel använder vi inte bara våra resurser mer effektivt. Det kommer också göra det billigare att tanka bilen. För vi vill att det blir enklare att ställa om oavsett var i landet man bor eller hur mycket man tjänar, kommenterar Anna-Caren Sätherberg.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-23 11:18

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021