UPPDATERAD: Så löses kontrollerna av kyl- och frystrailers i Göteborgs hamn tillfälligt

 Foto: Transportföretagen Foto: Transportföretagen

Anläggningen för kontroller av livsmedel från tredje land i Göteborgs hamn hotade stängas i väntan på nödvändiga anpassningar. Det skulle drabbar importen från Storbritannien. Nu har Götteborgs hamn en lösning på problemet.

I Göteborgs hamn finns sedan tidigare en godkänd anläggning för att kontrollera livsmedel från tredje land. Anläggningen har dock ett behov av att anpassas något för att kunna hantera trailertransporter.

Livsmedelsverket stod därför inför beslutet att stänga ned kontrollen i Göteborgs Hamn av kyl- och frystrailer från Storbritannien från och med 21 juni och tills dess att en ny godkänd kontrollplats finns att tillgå. Orsaken var att den gamla kontrollstationen behöver anpassas för att hantera kyl- och frysvaror som är förpackade i trailers.

En stängning hade inneburit att importen av kyl- och frysprodukter från Storbritannien, som nu inte längre är medlem i EU, försenas eller helt stoppas i Göteborgs hamn, skriver Transportföretagen i ett öppet brev till Livsmedeleverket.

Nu har Göteborgs hamn en lösning på problemet som gör att Livsmedelsverket kan fortsätta att utföra kontroller av kyl- och frystrailers från Storbritannien i väntan på att kontrollstationen blir färdig att ta i bruk igen:

– I Göteborgs hamn kommer man föra över kyl- och frys-varor som är lastade i trailers till containrar. På så vis går det att fortsätta med kontrollerna tills kontrollsttatitonen kan ttas i bruk igen, berättar Eirikur Einarsson, chef för kontroll på Livsmedelsverket, för Transportnytt.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-06-11 12:48 Uppdaterad fredag, 11 juni 2021 14:18

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst