Sundsvall börjar bygga den nya containerhamnen

I juni börjar Peab Anläggning att bygga en ny hamn och en ny kombiterminal i Sundsvall. (Bild: Sundsvalls Logistikpark) I juni börjar Peab Anläggning att bygga en ny hamn och en ny kombiterminal i Sundsvall. (Bild: Sundsvalls Logistikpark)

Redan i juni börjar anläggningen av Sundsvall Logistikpark. Det är innebörden av att kommunfullmäktige i Sundsvall nu har sagt ja till logistikparken med bland annat en kombiterminal och en containerhamn. 

Planerna på en logistikpark i Sundsvall har diskuterats i omkring 15 år. Exportindustrin i Sundsvall med SCA i spetsen behöver förbättra sina transporter och sin hantering. Natur- och kulturvärden har därmed ställts mot jobb och behovet av rationella och energieffektiva transporter.

Miljötillståndet för utbyggnaden har överklagats ända till Högsta domstolen. Men förra året stod det klart att godkännandet av projektet i Mark- och miljöverdomstolen låg fast.

Kommunfullmäktige kommun har nu beslutat att investera 785 miljoner i den nya logistikparken. Den innebär att man kommer att bygga ut hamnen med en ny containerterminal och anlägga en kombiterminal intill hamnen. Målet är att inflyttningen ska ske 2024.

Peab Anläggning inledde projekteringsarbetet tillsammans med Ramböll för två år sedan. I och med beslutet i fullmäktige kan man börja det fysiska arbetet. Projektet innebär också att den nuvarande kombiterminalen kan flyttas, vilket frigör stora markytor inne i centrala Sundsvall.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2020-05-28 10:13 Uppdaterad torsdag, 18 juni 2020 13:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts