Regeringen tillsätter ”fabrikskoordinator”

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).  Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Samordnare ska koordinera de samhällsinsatser som krävs i kölvattnet av fordonstillverkarnas kommande batterifabriker. 

Bara för några dagar sedan kom nyheten om att Volvokoncernen siktar på att bygga en batterifabrik i Mariestad. Tidigare etableringar för utveckling och produktion av batterier är Volvo Car Group och Northvolt AB:s anläggning i Göteborg och Scanias batterisatsning i Södertälje. 

Mot bakgrund av att dessa etableringar ställer krav på bland annat infrastruktur, bostäder och energitillförsel i aktuella områden har har regeringen beslutat att en samordnare ska utses.

Uppgiften för samordnaren blir enligt regeringen att skapa goda förutsättningar för att realisera fordonstillverkarnas etableringar. Samordnaren ska bland annat identifiera utmaningar och hinder, uppmärksamma berörda aktörer kring dessa och underlätta samverkan mellan aktörerna.

– Investeringarna skapar tusentals nya jobb och är avgörande för Sverige som fordonsnation. Arbetet med de stora etableringarna ställer stora krav på samhället. Regeringen tillsätter därmed en samordnare med uppdrag att koordinera olika insatser som behövs för att förverkliga fordonsindustrins nyetableringar inom framför allt batteriproduktion, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Tillsättandet av en samordnare välkomnas av fordonsindustrin:

– Hela branschen står inför en enorm omställning, där battericellsproduktion i Sverige är avgörande. Men det kräver samordning och nära samverkan mellan politik och näringsliv. Regeringens initiativ med en nationell samordnare är därför oerhört välkommet, säger Christian Levin, vd för Scania och Traton, och får medhåll från Volvokoncernen.

– Jag tycker det är till lika delar klokt som välkommet att en nationell samordnare tillsätts, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, och fortsätter: 

— Att ha en samordnare för denna framväxande industri kommer bli hjälpsamt i de processer kring etableringar som nu pågår på flera orter i Sverige, säger. 

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-08-09 14:53 Uppdaterad tisdag, 09 augusti 2022 14:54

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Cron Job Starts