Ny Svanen-märkning tas fram för branschen

 Foto: Postnord Foto: Postnord

Nordiska konsumenter ska snart kunna välja ett mera hållbart leveransalternativ för sina köp på nätet.

Koldioxidutsläppen från transportsektorn ökar och nu jobbar branschen för möjligheten att få Miljömärkning Sveriges kvalitetsstämpel ”Svanen” på de transporter som är mindre miljöbelastande.

– Initiativet till att ta fram en Svanenmärkning av e-handelstansporter kommer från transportörerna själva. Så vi är väldigt glada över att kunna möta deras behov. Nordisk Miljömärknings förstudie visar att en Svanenmärkning kan medverka till att styra e-handelstransporter i en mer hållbar riktning, säger Miljömärkning Sveriges kriterie- och hållbarhetschef Sara Bergman.

Miljömärkning Sveriges kriterier för Svanen-märkning av e-handelstransporter kommer att koppla ett helhetsgrepp på transporten, där man bedömer faktorer som bränsle, transportslag, fyllnadsgrad, samordning, arbetsvillkor, leveranstid och trafiksäkerhet.

Svanenmärkningen ska omfatta hela transporten från e-handlarens lager till konsument, dvs både så kallad line-haul och last mile. Det är transportbolagen och speditörerna som kommer att kunna ansöka om licens för Svanenmärkt e-handelstransport. Konsumenten kommer att kunna välja det Svanenmärkta leveransalternativet vid den så kallade utcheckningen.

Publicerad 2021-09-22 09:47 Uppdaterad onsdag, 22 september 2021 09:47

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021