Ny logistikpark på gång vid Landvetter flygplats

Visionsbild över det framtida Göteborg Landvetter Airport. Illustration: Krook & Tjäder Visionsbild över det framtida Göteborg Landvetter Airport. Illustration: Krook & Tjäder

Swedavia säljer de sista byggrätterna i logistikområdet Logistics Park 1 vid Göteborg Landvetter Airport. Samtidigt påbörjas arbetet med ytterligare en logistikpark — som ska bli dubbelt så stor.

Statliga flygplatsaktören Swedavia fortsätter sitt arbete med den framväxande flygplatsstaden Airport City Göteborg vid Landvetter flygplats. De sista byggrätterna i det logistikområde som kallas Logistics Park 1 har nu sålts till möbelföretaget Nordiska Galleriet Properties. 

Stark efterfrågan
Enligt Swedavia är efterfrågan på logistikfastigheter vid flygplatsen stark, och därför påbörjas nu arbetet med Logistics Park 2.

– Vi är naturligtvis väldigt glada att Nordiska Galleriet Properties och därmed ännu en aktör väljer att vara en del i utveckling av Airport City Göteborg. Vi ser nu en snabb framväxt av ett nytt nav för transport och logistik vid flygplatsen. De logistikfastigheter som nu planeras för kommer att ligga lättillgängligt och välexponerat vid infarten till Göteborg Landvetter Airport, säger Stefan Stenberg, vd för Swedavia Real Estate, i ett pressmeddelande.

Dubbelt så stort 
Det kommande logistikområdet Logistics Park 2 är beläget på flygplatsens västra sida och har en markyta på cirka 700 000 kvm, vilket ska jämföras med att markytan för Logistics Park 1 uppgår till 300 000 kvm. 

Detaljplanearbetet för det nya logistikområdet kommer att starta under nästa år. Målet är att den första byggnaden på området ska stå klar under år 2025. Totalt sett uppges man planera för en utveckling av cirka 350 000 kvm moderna och effektiva lager- och logistikanläggningar.

Försäljningen av byggrätterna till Nordiska Galleriet Properties omfattar tre markägande bolag, och har ett underliggande fastighetsvärde på cirka 17,4 miljoner kronor.

"Fortsatt tillväxt"
Enligt Nordiska Galleriet Properties, som uppges vara Sveriges största återförsäljare av möbler, belysning och heminredning i premium-segmentet, planerar man nu i logistikområdet dels för en distributionshub för sin verksamhet i regionen, dels för ytterligare en fastighet för kontors-, service- och lagerlokaler för andra hyresgäster. 

– Vår möbelverksamhet i Mölndal har utvecklats mycket starkt på senare tid och det känns bra att vi nu utökar vårt fastighetsbestånd och får tillgång till mer lagringskapacitet vilket bäddar för fortsatt tillväxt för Nordiska Galleriet i Göteborgsregionen, kommenterar Per Sköld, vd för Nordiska Galleriet Properties.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-19 10:06 Uppdaterad tisdag, 19 oktober 2021 10:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021