Nordiska logistikfastigheter hett bland utländska investerare

Enligt Newsec drivs det ökade behovet av moderna logistikfastigheter av utvecklingen inom e-handel, last-mile leveranser och digitalisering. Foto: Newsec (genrebild) Enligt Newsec drivs det ökade behovet av moderna logistikfastigheter av utvecklingen inom e-handel, last-mile leveranser och digitalisering. Foto: Newsec (genrebild)

Trots en rekordstor andel nyproduktion av logistikfastigheter i Sverige under 2021 råder det brist på moderna logistikytor — det konstaterar fastighetsaktören Newsec i sin senaste rapport.

Enligt Newsec och deras senaste utgåva av "Newsec Property Outlook" finns det ett stort underutbud av modern logistik som möter dagens krav i Norden, trots en ökad efterfrågan från investerare. Kombinationen av att det inte byggs på spekulation, eftersom många aktörer har som krav att en stor del av utrymmet ska vara uthyrt innan ett projekt påbörjas, och strikta planbegränsningar har resulterat i att utbudet hållits nere i förhållande till resten av Europa. 

Enorm potential 
Samtidigt drar man slutsatsen att det finns en enorm potential och stort intresse för segmentet bland investerarkollektivet.

— Logistik är den mest gränslösa tillgångsklassen och eftersom Norden är den tredje största marknaden i Europa, efter Storbritannien och Tyskland, skapar det stora möjligheter för investerare som är aktiva i regionen. I nya Newsec Property Outlook kan vi bland annat konstatera att det har utvecklats betydligt färre logistikbyggnader i Norden jämfört med övriga Europa, även sett till per capita, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, i ett pressmeddelande.

Rekordsiffror 
I rapporten uppges att det enbart i Sverige utvecklas 800 000 kvadratmeter nya logistikfastigheter under 2021, vilket är lika mycket som i Storbritannien. Men även om det enligt Newsec sker en rekordstor andel nyproduktion under året konstaterar man att det kommer det att ta tid innan logistikstocken uppdateras med mer specialiserade samt hållbara lösningar — något som gör att den ökade efterfrågan inte matchas.

— Att behovet fortsätter att öka är tydligt drivet av de trender som pågår i vårt samhälle och den utveckling som sker inom e-handel, last-mile leveranser och digitalisering, kommenterar Max Barclay.

Tredje största segmentet
Vidare noterar man att segmentet ”industri, logistik och lager” har utgjort 16 procent av den totala transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden under månaderna januari-september. 

Enligt Newsec motsvarar det över 30 miljarder kronor i transaktionsvolym, vilket innebär att segmentet nu är det tredje största totalt sett efter kontor och bostäder.

— 2021 kommer att bli det starkaste året för transaktionsmarknaden i Norden hittills, delvis drivet av de starka investeringarna i logistiksegmentet. Newsecs data visar att industrifastigheter är det överlägset mest populära segmentet bland utländska investerare på den nordiska marknaden. De internationella investerarna står för mer än hälften, 61 procent, av transaktionsvolymen inom industrifastigheter, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, i pressmeddelandet.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-14 09:24 Uppdaterad torsdag, 14 oktober 2021 09:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021