Kraftig prisökning på flygfrakter

I vissa fall uppges priserna på flygfrakter ökat tiofaldigt den senaste veckan. Foto: John Mcarthur / Unsplash (genrebild) I vissa fall uppges priserna på flygfrakter ökat tiofaldigt den senaste veckan. Foto: John Mcarthur / Unsplash (genrebild)

Priserna för flygfrakt har rusat i höjden den senaste veckan. Orsaken uppges vara att efterfrågan på flygfrakter ökat kraftigt på grund av förseningar i containersjöfarten.

Uppgiften om de ökade priserna inom flygfraktsektorn kommer från nyhetssajten The Loadstar, som skriver att priserna i vissa fall har ökat tiofaldigt den senaste veckan. 

The Loadstar refererar till ett uttalande från logistikföretaget Hellmann Worldwide Logistics, som varslat sina kunder om den aktuella situationen på följande sätt: 

”Den redan spända situationen på marknaden för flygfrakt har försämrats dramatiskt under de senaste dagarna. Det råder just nu en obalans vad gäller utbud och efterfrågan, där flygbolag — trots att man konverterat passagerarflyg till tillfälliga fraktflygplan — ändå inte har tillräcklig kapacitet. Många flygbolag opererar med en 100-procentig kapacitet, vilket leder till överbelastade flygplatser och globala förseningar.” 

The Loadstar citerar även en fraktchef vid företaget Air Charter Service (ACS), som säger att det för tillfället råder ett ”rekordartat” behov av chartrade flygfrakter, vilket bland annat uppges bero på en 500-procentig ökning av fraktraterna på den transatlantiska sjöfarten. 

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-13 13:18

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021