Helelektrisk Volvo-lastbil får ökad räckvidd

Volvo VNR Electric är en av Volvo Lastvagnars sex helelektriska tunga lastbilsmodeller.   Foto: Volvo Lastvagnar Volvo VNR Electric är en av Volvo Lastvagnars sex helelektriska tunga lastbilsmodeller. Foto: Volvo Lastvagnar

Volvo Lastvagnars helelektriska Volvo VNR Electric uppgraderas och får längre räckvidd och snabbare laddning. Lastbilen har bland annat försett med ett nytt batteripack. 

Volvos helelektriska lastbil VNR Electric är anpassad för den nordamerikanska marknaden och är en av Volvo Lastvagnars sex helelektriska tunga lastbilsmodeller. Modellen började säljas i december 2020. 

Den första generationen Volvo VNR Electric hade en räckvidd på upp till 240 km, men nu lanseras alltså en förbättrad version av ellastbilen i klass 8 (bruttovikt 15 ton eller mer). 

Räckvidden på den nya versionen är nu upp till 440 km och energilagringen har ökats till upp till 565 kWh. Den förbättrade prestandan uppges bland annat bero på en på smartare batteridesign och ett nytt batteripack med sex batterier.

Nya Volvo VNR Electric har dessutom en betydligt kortare laddningstid. Med en laddningskapacitet på 250 kW laddas en lastbil med sex batterier till 80% på 90 minuter, medan en lastbil med fyra batterier når samma laddningsnivå på endast 60 minuter. 

Volvo Lastvagnar har som mål att hälften av alla globals sålda lastbilar ska vara elektriska senast 2030.

– Vi har bestämt oss för att leda omvandlingen av transportbranschen. Intresset bland kunderna är stort och det börjar redan idag bli en konkurrensfördel för transportörer att kunna erbjuda eldrivna, hållbara transporter, kommenterar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-01-17 10:43 Uppdaterad måndag, 17 januari 2022 10:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021