Felix ketchup får fossilfri transport till lagret

I försöket används Volvo FE som körs på flytande biogas. (Bild: Gasum) I försöket används Volvo FE som körs på flytande biogas. (Bild: Gasum)

Livsmedelskoncernen Orkla gör nu tillsammans med GDL en stor test av att använda flytande biogas i sina transporter från Felix fabrik i Fågelmara till lagret i Helsingborg. Gasum levererar gasen och lastbilarna kommer från Volvo.

Orklas fabrik Felix i Fågelmara i Blekinge tillverkar ketchup och dressing. Den transporteras till Orklas stora centrallager i Helsingborg. Orkla gör nu ett två-månaders försök att använda gasdrivna bilar för transporterna. Det är Volvo FH LNG-lastbilar som tankas med flytande biogas. Orklas målsättning är att alla inrikestransporter ska vara fossilfria till 2025.

Det är Gasum som står för det fossilfria bränslet. Koncernen gör nu en satsning på ett nordiskt stationsnät för flytande biogas med totalt 50 stationer i Norden. En av de nya stationerna kommer att vara placerad i Helsingborg.

– Testperioden är ett sätt för oss att öka kunskapen om gas som fordonsbränsle internt och hos våra transportörer, säger Emelie Zakrisson, kategorichef på Orkla i ett pressmeddelande

Hon säger också att företaget vill påverka transportörerna till mer hållbara val. Men samtidigt behöver åkerierna byta bil och Orkla och andra transportköpare måste välja alternativa bränslen. Dessutom måste det finns tankstationer att tillgå,

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2020-06-10 17:23 Uppdaterad torsdag, 13 augusti 2020 14:40

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!