Farleden i Göta älv åter öppen

Det kvarvarande fundamentet till gamla Götaälvbron syns här tillsammans med nya Hisingsbron. Foto: Göteborgs Stad Det kvarvarande fundamentet till gamla Götaälvbron syns här tillsammans med nya Hisingsbron. Foto: Göteborgs Stad

Efter sanering av sprängrester har den tidigare stängda farleden i Göta älv nu åter öppnat. För Vänersjöfarten innebar den oplanerade stängningen stora ekonomiska förluster. 

Efter öppningen av den nya Hisingsbron mellan fastlandet och Hisingen pågår nedmonteringen av den gamla Götaälvbron i Göteborg för fullt. Delar av bron  sprängs bort, och vid ett sprängningsmoment natten till den 15 november gick något fel. 

Detta resulterade i korthet i att betongrester hamnade i farleden, som därmed fick hållas stängd längre än planerat. 

Bortforsling av rester
Efter rivning och bortforsling av betongresterna kunde farleden öppnas på nytt fredagen den 26 november, vilket i sin tur innebär att de rederier som ingår i Vänersjöfarten åter kunde låta sina fartyg trafikera rutten Göteborg-Vänersborg. 

Under den oplanerade stängningen tvingades de berörda rederierna antingen låta sina fartyg ligga och vänta utanför Göteborg, alternativt styra om dem till andra destinationer. Oavsett vilket innebar stängningen stor påverkan för Vänersjöfarten. 

Sexsiffriga belopp
Jens Bäckström, befraktningschef hos Thunbolagen, har till Transportnytt tidigare uppgett att man kommer att kräva ekonomisk ersättning av Göteborgs Stad. 

— Ja, absolut. En sådan här oplanerad stängning påverkar oss och våra kunder jättemycket. För vår del handlar det som sexsiffriga belopp som vi går miste om. Det går fort när båtar ligger stilla så här. Så det kommer vi att kräva av Göteborgs Stad, som väl i sin tur får kräva ersättning av den upphandlade entreprenören, säger Jens Bäckström vid Thunbolagen.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-29 08:43 Uppdaterad måndag, 29 november 2021 09:39

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021