Eneroth fortsatt infrastrukturminister

En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Trots en inledd förundersökning om sexuellt ofredande får Tomas Eneroth (S) fortsatt förtroende som infrastrukturminister av den nya statsministern Magdalena Andersson.

Efter att Magdalena Andersson en andra gång röstats fram som statsminister presenterade hon på tisdagen den 30 november sin nya regering. Vid presentationen framkom att Tomas Eneroth (S) behåller posten som infrastrukturminister — detta trots att åklagarkammaren har beslutat att inleda en förundersökning om sexuellt ofredande mot ministern.

Den påstådda händelsen ska ha ägt rum i samband med socialdemokraternas partikongress i Göteborg i början av november, då Eneroth anklagades för att ha tagit en kvinna på rumpan. 

Enligt ett uttalande från den nya statsministern i samband med presentationen av den nya regeringen den 30 november har Tomas Eneroth förklarat att det var oavsikligt och att han har bett kvinnan om ursäkt. 

Trots detta har en polisanmälan inkommit mot infrastrukturministern, varför chefsåklagare Maria Sterup har inlett en förundersökning om sexuellt ofredande.

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-30 12:46 Uppdaterad tisdag, 30 november 2021 12:47