Einride elektrifierar linjetrafik åt Bring

Sex intelligenta ellastbilar ska kopplas upp mot Einrides digitala plattform med start i början av 2022.  Foto: Bring Sex intelligenta ellastbilar ska kopplas upp mot Einrides digitala plattform med start i början av 2022. Foto: Bring

Bring ingår samarbete med techbolaget Einride och sätter in ellastbilar mellan några av Sveriges största städer. Satsningen väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent.

Enligt uppgifter från Bring handlar det om sex smarta ellastbilar som kommer att trafikera bland annat Stockholm, Göteborg och Jönköping med start i början av nästa år. Satsningen är en del av Brings ambition att leverera helt fossilfritt till 2025. 

"Bland de första i Sverige"
— Det här samarbetet gör oss till bland de första i Sverige att elektrifiera vår linjetrafik mellan de största städerna. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, säger Hanna Jonasson, nordisk Operations Director på Bring, i pressmeddelandet.

Samarbetet uppge ge Bring en koldioxidbesparing på 78 procent på dessa sträckor. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilar som idag går samma sträckor på HVO. 

Kopplas upp mot Einrides plattform
De sex intelligenta ellastbilarna med tillhörande släp kommer enligt pressmeddelandet att kopplas upp mot Einrides plattform för planering och effektivisering av rutter, energiåtgång och kostnad. 

— Det här är en del av vårt elektrifieringslöfte och miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter. Det är också ett första steg i ett långsiktigt innovationssamarbete med ett bolag som liksom vi sätter hållbarhet och affärsnytta främst. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, kommenterar Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-15 16:10 Uppdaterad fredag, 15 oktober 2021 16:11

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021