Corona och uteblivet sjöfartsstöd slår mot Tallink Silja

Bland annat de anställda på svenskflaggade Galaxy har varslats på grund av coronakrisen. (Bild:Tallink Silja) Bland annat de anställda på svenskflaggade Galaxy har varslats på grund av coronakrisen. (Bild:Tallink Silja)

Rederiet Tallink Silja AB har lagt ett varsel om uppsägning av 450 anställda. I första hand gäller det ombordanställda, men även anställda i land berörs.

Det är främst de anställda på de svenskflaggade fartygen Silja Symphony och Galaxy och en del landanställda som berörs.  Det är knappt hälften av de cirka 1100 anställda i Tallink Siljas svenska dotterbolag.

I rederiets pressrelease sägs att myndighetsbeslut och reserestriktioner gjort att fartygen tvingats tas ur trafik. Passagerarsiffrorna har fallit med 96 procent.

Idag går endast fartygen Galaxy och Baltic Princess dagligen från Stockholm. De går till Åland och sedan vidare till Åbo, främst med frakt och med få passagerare. Dessutom går Regal Star går från Kapellskär till Paldiski med främst frakt medan Romatika går sporadiskt från Stockholm till Riga.

Marcus Risberg vd på Tallink Silja AB säger att utöver det uteblivna resandet har så drabbas företaget av att sjöfartsstödet har dragits in då fartygen inte är i trafik.

– Vi har påtalat för regeringen att vår verksamhet inte fungerar utan sjöfartsstödet under denna extremt svåra tid. Vi hoppas att regering och riksdag förstår allvaret och snabbt inför en tillfällig ändring av lagen om sjöfartsstöd så att vi slipper lägga ytterligare varsel, säger Marcus Risberg.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2020-05-20 11:54 Uppdaterad torsdag, 06 augusti 2020 14:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!