Brandhärjade containerfartyget: Polisen söker fartygsagent

Fartyget X-Press Pearl, efter flera dagars brand som startade i en container.Foto: Sri Lanka Ports Authority Fartyget X-Press Pearl, efter flera dagars brand som startade i en container.Foto: Sri Lanka Ports Authority

Nu söker Sri Lankas polis efter det på Sri Lankas västkust brandhärjade containerfartyget X-Press Pearls fartygsagent, för att gripa denne.

Det var i slutet av maj som branden i en av containrarna på det splitternya feederfartyget Pearl från rederiet X-Press i en explosion spred sig till hela fartyget och några dagar senare resulterade i läckage av kemikalier till havet. Fartyget hade då legat för ankar utanför hamnen i staden Galle, söder om Sri Lankas huvudstad Colombo sedan den 19 maj.

Den lankesiska polisen har både hunnit gripa och frisläppa X-Press Pearls kapten. Nu är polisen istället på jakt efter fartygets agent för att gripa de ansvariga där, rapporterar branschtidningen the Loadstar. Lankesiska myndigheter har letat efter de ansvariga både på fartygsagentens kontor i den lankesiska huvudstaden och i styrelseordförandens bostad – utan resultat.

Enligt uppgifter i the Loadstar har den svarta lådan från fartyget hämtats från fartyget och ingår nu i de lankesiska myndigheternas haveriutredning, som bland annat ska försöka ta reda på hur mycket information som kom ut om läckaget av salpetersyra som upptäcktes på fartyget innan branden hade tagit fart.

Rättsprocessen mot bland annat Pearls kapten pågår och dennes advokat har uppgett att fartygets kapten i ett mejl informerade fartygsagenten om salpetersyraläckaget ombord men att man på agentkontoret på Sri Lanka hade raderat mejlet.

Containerfartyget Pearl hade 1 486 containrar ombord när det började brinna i en av containrarna. Efter branden är samtliga containrar förstörda.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR OM FALLET HÄR

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-06-17 08:29 Uppdaterad onsdag, 23 juni 2021 11:14

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts