Axfood bygger storlager i Bålsta – Witron automatiserar

Nicholas Pettersson, vd för Dagab (t v) och Axfoods koncernchef Klas Balkow trycker på knappen för att starta planeringen av ett storlager i Stockholm. (Bild: Mats Udikas) Nicholas Pettersson, vd för Dagab (t v) och Axfoods koncernchef Klas Balkow trycker på knappen för att starta planeringen av ett storlager i Stockholm. (Bild: Mats Udikas)

Axfood planerar en högautomatiserad logistikanläggning på 100 000 kvm utanför Bålsta i norra Storstockholm. Anläggningen ska vara i full drift 2023 och svara för distribution till både butik och e-handel. Tyska Witron automatiserar och Nrep Logicenters bygger och ska vara hyresvärd.

Den planerade högautomatiserade anläggningen ska hantera både leveranser och plock till såväl Axfoods butiker som e-handelskunder och byggs för att klara koncrnens expansionsplaner. Det är Witron, en stor tysk aktör inom lager- och plockhantering som blir automationsleverantör

– Med den nya logistiklösningen kommer vi att bli än mer konkurrenskraftiga och skapa samordningsvinster i koncernen. Vi investerar för att på ett flexibelt sätt möta framtidens behov av leverans av varor både till butikerna och direkt till e-handelskunderna, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood, enligt ett pressmeddelande från Axfood.

– Med ett gemensamt högautomatiserat logistikcenter, för alla temperaturzoner, blir vi både effektivare och mer flexibla, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

Som Axfood tidigare aviserat innebär den framtida automationslösningen ett investeringsbehov på 400—600 Mkr årligen under perioden 2019 till 2022. Axfood har tecknat en avsiktsförklaring med Nrep Logicenters om att inleda förhandlingar om ett långsiktigt hyresåtagande.

Det nya logistikcentret innebär att stora delar av logistikverksamheten för Stockholm, Mälardalen och norrut, som idag står för cirka 60 procent av volymen, samordnas. Enheten kommer att ersätta de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Dessutom kan kapaciteten öka med minst 40 procent, jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren.

Logistikanläggningen uppges bli en av de största och modernaste i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel. Fastigheten ska bli 30 meter hög, rymma kyl- och fryslager samt bli miljöcertifierad,

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2019-03-06 23:41 Uppdaterad onsdag, 06 mars 2019 23:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt