Allt sämre ekonomi att vänta

Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur nästa år. Foto: Scott Graham/Unsplash Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur nästa år. Foto: Scott Graham/Unsplash

Enligt Konjunkturinstitutet har utsikterna för framtiden blivit dystrare under sommaren. 

Av den senaste prognosuppdateringen från Konjunkturinstitutet (KI) framgår att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur nästa år. Bakomliggande orsaker är en hög inflation, stigande räntor och fallande tillgångspriser, vilket pressar hushållen till att dra ned på konsumtionen i höst och vinter. 

Bristen på gas i Europa kommer att resultera i rekordhöga energipriser under vintern, samtidigt som inflationen kommer att närma sig 10 procent. 

Enligt KI kommer Riksbanken att fortsätta på den inslagna vägen med räntehöjningar för att stävja inflationen och de höga inflationsförväntningarna. Vid utgången av 2022 bedöms reporäntan ha höjts till 2 procent. Inflationen väntas falla tillbaka snabbt under nästa år och Riksbanken låter då räntan ligga still.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-08-11 11:23

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Cron Job Starts