Åhléns flyttar till Rosersberg – Knapp automatiserar

2022 planeras Åhléns nya centrallager att vara klart för inflyttning. Höglagerdelen som ligger till höger på bilden kommer att rynna det nya skyttelsystemet. (Bild: Åhléns) 2022 planeras Åhléns nya centrallager att vara klart för inflyttning. Höglagerdelen som ligger till höger på bilden kommer att rynna det nya skyttelsystemet. (Bild: Åhléns)

Åhléns lägger sitt nya centrallager i Rosersberg. Flytten från Jordbro till en ny 37 500 kvm stor anläggning sker under andra kvartalet 2022. Automationen består av ett stort skyttelsystem från Knapp som ska klara butiksdistribution och e-handel.

Även Åhléns lämnar det stora 60-talslagret i Jordbro i södra Storstockholm. Åhléns har beslutat att lägga sitt kommande centrallager i Rosersberg i nära anslutning till Arlanda. Samtidigt bygger systerföretaget Axfood en jätteanläggning på 100 000 kvm i Bålsta, som också ligger i norra Storstockholm   

Åhléns nya centrallager kommer att försörja ett drygt 50-tal varuhus runt om landet och dessutom användas för e-handel. 

– E-handelsförsändelserna kommer att stå för en betydande andel av leveranserna. Vi bygger en omnikanalsanläggning, säger Håkan Solarfs som är programchef på Åhléns och som ansvarar för omställning, uppbyggnad och hela flytten till Rosersberg.

Centrallagret blir högt automatiserat med ett skyttelsystem från Knapp. Skytteln kommer att rymma 150 000 platser för lagerlådor. 116 robotiserade skyttlar kommer att användas för att lagra in och plocka ut lådor. Fem plockstationer är inplanerade. Därutöver finns arbetsstationer för inlagring, ”dekantering”. Systemet kan hantera 3000 lådrörelser i timmen in eller ut.

Centrallagret byggs och kommer att ägas gemensamt av fastighetsbolagen Bockasjö och Kilenkrysset, till 50 procent av vardera företaget. Invändig höjd i större delen av anläggningen blir omkring 12 meter. Det finns också en höglagerdel för skyttelsystemet som byggs upp till 18 meter utvändig höjd. Det finns möjlighet att i framtiden bygga ut med ytterligare 10 000 kvm.

Anläggningen byggs enligt miljöstandarden ”Breeam in use”, och med effektiv energianvändning. Värmen i ventilationsluften återvinns och lagret får solceller på tadket.

– Vi valde att lägga lagret i Rosersberg till stor del på grund att det fanns en bra tomt tillgänglig. Infrastrukturen och kommunikationen är bra med motorvägen intill, postterminal och containerterminal. Det finns också goda möjligheter för medarbetare i Jordbro att följa med i flytten. Det ligger dessutom nära vårt största varuhus i Stockholm city, säger Håkan Solarfs.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2020-06-18 10:22 Uppdaterad torsdag, 20 augusti 2020 12:14