Actil bygger truck åt Linde – ökar produktionen med 30 procent

Motviktaren för stående förare byggs nu av Actil i Vreta Kloster för Linde MH, en av världens största trucktillverkare. (Bild: Linde MH) Motviktaren för stående förare byggs nu av Actil i Vreta Kloster för Linde MH, en av världens största trucktillverkare. (Bild: Linde MH)

Svenska Actil har utvecklat en motviktstruck åt Linde MH. Modellen Linde E10 tillverkas nu på företagets fabrik i Vreta Kloster och de första leveranserna sker före sommaren. Om prognoserna håller kan Actil öka sin årliga produktion med 30 procent.

Den svenska trucktillverkaren Actil, som främst är känt för sina lagertruckar av märket Abeko, har utvecklat en truck på uppdrag av Linde. Linde ville ha en ersättare till sin äldre motviktare E10. Men eftersom modellen räknas som en lågvolymprodukt av Linde valde man att inleda ett samarbete med Actil för tre år sedan.

Resultatet är en motviktstruck för stående förare där föraren står inne i trucken. Lyftförmågan är 1 ton samt lyfthöjder upp till 5380 mm. Den är öppen åt båda sidorna och passar bra som en kombinerad staplare och plocktruck. I övrigt klarar den i stort sett alla uppgifter som förekommer i inomhuslager.

Stativet kan förses med tilt, sidoförskjutning och gaffelspridare. Trucken kommer också att levereras i en version med lägre bygghöjd för att kunna lasta och lossa fartygscontainrar. 

– För oss är det en stor bedrift att ha fått uppdraget att ta fram en standardtruck åt en av världens största tillverkare, säger Stefan Kocken, nyckelkundsansvarig på Actil.

Enligt Lindes bedömningar kommer det globala behovet av Linde E10 att vara 80-100 truckar om året. För en mindre trucktillverkare som Actil innebär det en kraftig produktionsökning på omkring 30 procent.

Dessutom ger affären andra positiva effekter. Stefan Kocken konstaterar att Actil, som visserligen samarbetat med Linde i över 30 år,  i och med den nya trucken blir en mer officiell samarbetspartner vilket öppnar nya möjligheter. 

Stefan Kocken tycker sig redan se en ökad efterfrågan på Actils övriga produkter. Lindes säljbolag runt om i världen har också fått upp ögonen för Actil och det har blivit mer sanktionerat i truckkoncernen att titta närmare på truckar av märket Abeko.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2020-05-28 12:32 Uppdaterad torsdag, 18 juni 2020 13:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts