Nu är det dags att fokusera på de verkliga behoven

Erik Wallin är Associate Director inom industri och logistik på Colliers International med placering i Göteborg. Han har över 10 års erfarenhet av internationellt arbete inom entreprenörskap, affärsutveckling och investeringsfrämjande. De senaste åren har han fokuserat på den svenska marknaden för logistikfastigheter och är en av huvudförfattarna till Colliers Internationals Logistikrapport.  (Bild: Colliers) Erik Wallin är Associate Director inom industri och logistik på Colliers International med placering i Göteborg. Han har över 10 års erfarenhet av internationellt arbete inom entreprenörskap, affärsutveckling och investeringsfrämjande. De senaste åren har han fokuserat på den svenska marknaden för logistikfastigheter och är en av huvudförfattarna till Colliers Internationals Logistikrapport. (Bild: Colliers)

Glöm inte vilka de grundläggande behoven är och se till att logistikkedjorna för livsmedel, medicin och sjukvårdsutrustning fungerar. Det behövs om vi ska stå redo när nästa svarta svan dyker upp, påpekar Erik Wallin på Colliers. Artikeln har tidigare varit publicerad i Transportnytt 4-2020.

Det har gått flera månader sedan ett virus långt borta i Kina för första gången omnämndes i svenska medierapporter. Ingen kunde då förutse vilka konsekvenser det skulle få på allas våra sätt att leva.

Vår statsminister sa i sitt tal till nationen den 22 mars att vi som medborgare måste göra uppoffringar för att få situationen under kontroll. Han sa: ”Den stunden är nu. Den dagen är här. Den uppgiften gäller alla.” Där och då förändrades stämningen i landet.

När det är kris går vi tillbaka till att se över våra grundläggande behov, mat och tak över
huvudet. Vi såg snabbt att människor började hamstra livsmedel på ett sätt som ingen upplevt på ett halvt sekel.

Vi har länge levt i en tid där vi nästan glömt bort vad som är ett verkligt behov och vad som är ett skapat eller påhittat behov. Att kunna beställa hem en plastanka i rätt färg och storlek från Kina med gratis frakt och retur, på kortast möjliga tid, har för allt fler konsumenter blivit en viktig fråga de senaste åren. Kanske inte just plastankan i sig, men låt det vara en symbol för allt som fraktas, som saknar en större mening eller värde. I och med att leveransen av plastankan blivit en viktig fråga för konsumenten har den även blivit det för logistikbolagen.

I tider som den vi nu befinner oss i nu blir vi tvungna att se över vilka varor och produkter som är viktiga för oss. Vi blir först nu tvungna att skifta fokus från snabb returhantering av e-handelsförsändelser till det som en gång i tiden var logistikens huvudsyfte. Att få ett samhälle att fungera. Att se till att leveranskedjorna säkras upp för livsmedel, medicin och sjukvårdsutrustning, är nu den högst prioriterade frågan, inte bara för logistikbranschen utan för hela landet.

Jag hoppas att logistikbranschen efter denna kris kommer hålla kvar fokus på hur vi bidrar till samhällets funktion och människans grundläggande behov. Jag är övertygad om att vi klarar det parallellt med att allt fler plastankor och alla andra typer av annat gods kan flöda friktionsfritt från punkt A till B.

Detta ökade fokus behöver vi för att kunna stå redo, när nästa svarta svan dyker upp, med att leverera världens bästa logistik för att vårt samhälle ska fungera.

Publicerad 2020-08-13 13:09:14